Трикреатин малат – що це таке і чим він відрізняється від звичайного креатину?

Креатин відноситься до групи найпопулярніших тренувальних добавок, особливо це стосується препаратів для нарощування м’язової маси. Його дія дуже добре обґрунтована і науково відома, що підтверджено різними дослідженнями, проведеними протягом багатьох років. Досить сказати, що креатин в скелетних м’язах був відкритий в першій половині 19 століття, більше 150 років тому. Хоча більшість досліджень стосується його основної форми – моногідрату креатину, протягом багатьох років було створено багато різних форм креатину.

Одним із них є трикреатин малат, згаданий у назві, назву якого можна знайти, серед інших, на різноманітних упаковках, особливо в магазинах харчових продуктів і добавок. Однак така назва може мало говорити про те, що це за препарат, крім того, що це певна форма креатину. Тому варто придивитися до нього ближче і порівняти, чим він відрізняється від основної форми креатину – моногідрату.

Трикреатин малат – що це таке?

Для опису цієї форми креатину часто використовується абревіатура TCM, що означає трикреатин малат. Простіше кажучи, це креатин малат, тобто креатин у поєднанні з яблучною кислотою. Префікс «три» походить від кількості молекул. Для цілей TCM використовуються 3 молекули креатину та 1 молекула яблучної кислоти, результатом цієї комбінації є креатин малат. Це все більш популярна форма, яка позитивно впливає на його розчинність у воді та хімічну стабільність. Але це не закінчується.

Завдяки використанню яблучної кислоти креатин малат також має високу стійкість до шлункових кислот, що призводить до його кращого засвоєння організмом. Це також пояснює, чому в тренувальних добавках все частіше можна зустріти трикреатин малат, а не моногідрат креатину. Але чи підходить він для заміни найбільш вивченої форми? Звичайно, з’являється все більше і більше нових даних про різні форми креатину, які також підтверджують їх вплив на організм, але варто уважніше розглянути найосновніші відмінності, щоб з’ясувати.

Відмінності креатину малату від моногідрату

На самому початку варто відзначити основну різницю на рівні композиції. Моногідрат – це комбінація молекул креатину та води, тоді як TCM використовує молекулу яблучної кислоти. У цьому випадку це важливо через кращу засвоюваність самого креатину, а також легшу розчинність у воді, що може бути дуже важливо для багатьох людей (особливо у випадку добавок у розсипчастій формі). Хоча серед ін біодоступність моногідрату все ще на високому рівні, варто сказати, що це не основна відмінність.

Велика відмінність на користь креатин малату полягає в тому, що яблучна кислота є метаболітом глюкози. Якщо говорити спрощено, то справа в тому, що він позитивно впливає на вироблення інсуліну, який бере участь у процесі транспортування молекул креатину безпосередньо до м’язів. Це призводить до того, що він засвоюється швидше та інтенсивніше, тому ефект від його застосування може проявитися швидше.